Sfintul Mina si minunile sale

Un evreu oarecare, avind prieten pe un crestin, atunci cind pleca in calatorie undeva departe, de multe ori lasa crestinului banii sai spre pastrare. Lasind odata acestuia o punga cu cinci sute de monede, crestinul cugeta in inima sa sa tagaduiasca amanetul, ceea ce a si facut prin fapta. Caci venind evreul si cerindu-si banii, crestinul n-a vrut sa-i dea, zicindu-i: “De data aceasta n-ai lasat nimic la mine. De ce ceri bani?”. Iar evreul auzind aceasta, s-a tulburat cu totul. Mai pe urma, venindu-si in fire, a zis catre crestin: “Fiindca nimeni n-a vazut cind ti-am dat banii, juramintul sa dezlege pricina noastra. Deci jura-te sfintului Mina, ca sa vadeasca care este mincinosul”.

Invoindu-se, au mers amindoi la biserica Stinfului Mucenic Mina, si indata crestinul a facut juramint, tagaduind ca ar fi primit banii de la evreu. Dupa aceea, au iesit amandoi din biserica, au incalecat pe cai si au plecat. Iar calul crestinului mergea cu neorinduiala salbaticindu-se impotriva stapinului sau, care se temea sa nu fie omorit. Deodata l-a aruncat jos la pamint, dar nu i-a vatamat trupul, ci i-a pierdut numai basmaua, impreuna cu o cheie si cu pecetea lui de aur. Apoi, iarasi incalecind, au pornit la drum, iar evreul se intrista foarte si ofta din adincul inimii.

Dupa o bucata de drum crestinul a zis catre evreu: “Prietene, fiindca locul acesta este potrivit, sa ne pogorim de pe cai si sa mincam ceva”. Asezindu-se ei la masa, a venit sluga crestinului tinind intr-o mina punga evreului iar in cealalta cheia impreuna cu basmasa sa, pe care vazindu-le s-a inspaimintat. Deci a zis sluga: “Un ins oarecare infricosator a venit la stapina mea si dindu-i cheia impreuna cu basmaua, i-a zis: “Trimite punga evreului degraba, ca sa nu se primejduiasca barbatul tau, si, iata, am venit aici dupa porunca”. Atunci evreul s-a umplut de bucurie si s-a intors impreuna cu crestinul la sfintul. Dupa aceasta evreul se ruga sa fie botezat, ca cel ce a fost insusi vazator al minunii. Iar crestinul cerea iertare pentru ca a miniat pe Dumnezeu prin juramint mincinos. Deci amindoi primind precum au cerut, unul botezul si celalalt iertare, s-au intors la ale lor bucurindu-se.

Cu rugaciunile Sfintului Mare Mucenic Mina, Doamne, miluieste-ne si ne mintuieste pe noi. Amin.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top