Fiind o sărbătoare cu cruce roșie, ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena este marcată de diverse tradiții, obiceiuri și superstiții. Conform tradiției populare, este bine ca în această zi sfântă să se ofere pachete de pomană pentru sufletul celor adormiți. Această zi specială îi încurajează pe credincioși să fie mai milostivi și să se gândească la aproapele lor, în special la cei aflați în nevoie.

De aceea, în ziua Sfinților Constantin și Elena se obișnuiește să se dea pomană sub formă de alimente. Se mai spune că este bine să fie date de pomană alimente și pentru sufletul celor care au purtat numele celor doi sfinți și au trecut la cele veșnice.

Credincioșii pot împărți orice fel de alimente, în funcție de posibilitățile lor financiare. Deoarece nu este o perioadă de post, se pot oferi și alimente „de dulce”. Pe 21 mai, se dau de pomană dulciuri, fructe, legume, cozonaci, sarmale, colaci și diverse preparate, dar și colivă. Coliva se aduce la biserică dimineața pentru a fi sfințită de preot, apoi poate fi împărțită. Pachetele de pomană trebuie să conțină și o lumânare aprinsă în memoria celui răposat.

Biserica nu impune anumite alimente pentru pomană de Sfinții Împărați Constantin și Elena. În plus, învățăturile bisericești subliniază că pomana trebuie făcută cu discreție, fără ostentație, și ar trebui oferită mai ales celor nevoiași.

SURSA: https://www.kanald.ro/

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top